Min första kombucha

Jag har alltid undrat över kombucha. Vad det är och om jag är speciellt intresserad, jag brukar ju föredra att använda bakteriekulturer som redan finns naturligt på råvarorna. Den kombucha jag köpt på flaska i butik har verkligen inte övertygat, jag har knappt känt någon smak alls förutom den av socker.

Men under ett besök i Barcelona så fick jag uppleva riktig hemmagjord kombucha. Min sambos syster hade en riktigt stor glasburk med te i. Och i teet så flöt det en enorm svamp! Fantastisk syn verkligen. Jag smakade och tyckte det var fantastiskt gott omedelbart. Så jag fick en del av svampen och lite vätska som jag tog med mig hem.

Nu har jag fått klart min första batch, och den har en fantastisk färg. Och vad viktigare är så är smaken fantastisk! Riktigt djup och komplex. Och jag vill verkligen dricka mer. Jag kan verkligen förstå att många ser kombucha som ett alternativ till alkohol under middagar eller sociala tillfällen. Till och med Noma — världens bästa restaurang — gör det. Det smakar gott men är också mycket djupare och intressantare än andra icke-alkoholhaltiga drycker jag smakat. Så nu har jag beställt en 8-liters tank med pip för att göra livet lite bekvämare. Samt godare!

For the record, det ser ut som en svamp men är egentligen en biofilm som bakterierna och jästen i teet skapar. Det brukar kallas scoby för det är ”symbiotic culture of bacteria and yeast”. Vilket ju också en surdeg är.

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s