Vörtbröd är ett av mina absoluta favoritbröd! Så pass att det är en av de bästa sakerna med julen. Jag tycker att det bäst avnjutes med lite god cheddarost eller julskinka och senap.
Det blir väldigt gott om man bakar det själv, och det går faktiskt knappt att misslyckas med det. Är inte det härligt? Detta är ännu viktigare eftersom vörtbrödet man köper i mataffären faktiskt inte smakar mycket alls. Att mataffärens vörtbröd dessutom inte är ett dugg hälsosamt gör det inte bättre. Nej, satsa på att baka ditt vörtbröd själv och njut av de magiska dofterna!
Att baka det perfekta vörtbrödet hemma innehåller faktiskt bara en enda sak utöver det vanliga: att få tag i flytande vört! Detta är dock ingen utmaning i de flesta städer. Slå bara en signal till stadens bättre bagerier och fråga om du kan få köpa lite av dem, det brukar gå bra på många av dem. I Stockholm är det exempelvis ganska vanligt. Och när du är på bageriet: passa på att diskutera med bagarna om hur man bakar surdegsbröd, man lär sig alltid mycket. Såhär ser iallafall flytande vört ut:

Receptet ser ut såhär:
Skållning
- 115 gram russin
- 250 gram hett vatten
- 4 gram malda pomeransskal
- 1,5 gram nejlikor
- 2,5 gram mald ingefära
- 2 gram mald kardemumma
Förbered skållningen ett par timmar eller mer innan du ska baka ihop degen. Det är bara att blanda ihop ingredienserna och hälla över det skållheta vattnet. Det är härligare att använda de här olika kryddorna tycker jag än att köpa förblandad vörtblandning. Oroa dig inte heller om du tar lite mer eller mindre av en specifik krydda, det blir gott ändå!
Sedan när det är dags att blanda degen så blandar du ihop följande ingredienser:
- skållningen
- 14 gram salt
- 50 gram smör
- 2 dl vatten
- 600 gram vetemjöl
- 250 gram rågsurdeg (vetesurdeg går också fint)
- 40 gram flytande vört
- 65 gram honung (sirap går också bra)
Då kommer det se ut ungefär såhär.

- Låt sedan degen vila i ungefär en timme så att autolysen får arbeta i fred.
- Dra sedan i degen ungefär fem gånger med en halvtimme mellan varje tillfälle. Ta tag i degen och dra den utåt i en riktning, bestämt men inte så att den går av. Sedan snurrar du skålen med din deg ett kvarts varv och drar igen. Sedan fortsätter du runt på det här sättet tills du känner att degen börjar kännas lite fastare. Det här är ett alternativ till att knåda degen: det är enklare och behagligare och jag tycker att brödet blir mycket godare. Oroa dig inte om degen är kladdig, det ska den vara.
- Efter några timmar på det här sättet så kan du lägga in degen i en plastlåda och sedan lägga in lådan i kylskåpet.
- Vänta ett eller två dygn, beroende på vad som passar din smak och ditt schema.
- Ta sedan ut degen igen och medan den är kall delar du upp degen i två delar. Forma degen till två limpor.
- Grädda sedan limporna, helst på en uppvärmd baksten, i 35-45 minuter. Temperaturen kan vara 260 grader de första fem minuterna, sänk sedan till 200 grader för resten av tiden. Kan du sätta in en värmetålig skål med vatten så är det bra för att skapa lite ånga inne i ugnen.
- När du tagit ut limporna så kan du pensla dem med lite smör så ser de dels lite glansigare ut, och dels så blir skorpan lite mer som den ska vara på ett vörtbröd.
- Låt sedan brödet vila minst en timme innan du hugger in.
- Njut av de fantastiska smakerna och dofterna!
