Min filosofi

Jag älskar att baka bröd. Jag bakar i stort sett varje dag. På resor så tar jag med en surdegskultur och bakar längs med vägen.

Jag älskar också fina råvaror. Jag blir lycklig av att äta ett varmt nybakat bröd tillverkat av naturliga och ekologiska råvaror från åkrar som man vet sköts om på ett bra sätt. Av stolta lantbrukare med känsla för sina produkter. Av skickliga hantverksmjölnare som vet hur man maler på bästa sätt.

Jag tror att vi lever i en övergångstid just nu. Mycket av maten vi äter är av dålig kvalitet. Den är hårt avlad, genmodifierad och ofta näringsfattig. Ett exempel är modern vete och modernt ris, viktiga näringskällor för en majoritet av världens befolkning. Fenomen som ”hidden hunger” bereder ut sig där vi tror att vi är mätta men där vi i själva verket inte får i oss de ämnen vi behöver för att fungera bra. Lägg till detta att vi vetenskapligt bara skrapat på ytan när det gäller hur våra kroppar och fungerar. Eftersom vi vet så lite så är det dumdristigt att tro att det hårda avlandet av våra råvaror sker utan konsekvenser för vår hälsa.

Jag tror att vi i framtiden kommer se på mat på ett helt annat sätt. Vi kommer vårda historien i våra råvaror så att vi i många fall återgår till produkter som användes förr i tiden. Vi byter exempelvis ut industrins extrema jästkulturer mot surdeg eller blötläggning. Vi byter ut det moderna vetemjölet mot dinkel, gammalt ölandsvete och annat. Vi byter ut 20-minuters expressjäsning mot tvådygns-jäsning.

Den här sidan ska gå i denna andas tecken. Och ge tips och svar kring dessa viktiga frågor.

Hör gärna av er om ni tycker jag glömt något!

Nu kör vi!

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s